fluidengage_200x90_rgb_plainBkg_col-Blue
banner_under_sky_1
banner_under_sky_2
banner_under_sky_3
banner_under_sky_4
banner_under_sky_1

ΒΟΪΑΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Βοϊακή Εστία είναι ένα αναγνωρισμένο σωματείο, μέλος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, το οποίο ιδρύθηκε το 1958 ως Σύλλογος Βοϊωτών, από την ανάγκη των τότε Βοϊωτών της Θεσσαλονίκης να διασώσουν την παράδοση της περιοχής του Βοΐου. Το 1970 μετονομάστηκε σε Βοϊακή Εστία και σήμερα αριθμεί 1500 ενεργά μέλη και εκπροσωπεί περίπου 45.000 Βοϊώτες, προερχομένους από την περιοχή του Δήμου Βοΐου του Νομού Κοζάνης, οι οποίοι διαμένουν στη Θεσσαλονίκη. Διαθέτει ιδιόκτητη στέγη, όπου στεγάζονται και άλλοι σύλλογοι των χωριών του Βοΐου, ενώ στα γραφεία της λειτουργεί και αξιόλογη δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκδόσεις, που αποτελούν πηγή άντλησης ιστορικών, λαογραφικών και αρχαιολογικών στοιχείων του Βοΐου και της ευρύτερης περιοχής.

Οι σκοποί της Βοϊακής Εστίας, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι:

  1. Η διατήρηση του πολιτισμού, της παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  2. Η γνώση, η μελέτη, η παρακολούθηση, η προβολή και η άμεση αντιμετώπιση των τοπικών κοινωνικών και πολιτιστικών προβλημάτων του Βοΐου.
  3. Η άμεση επαφή και επικοινωνία των μελών, με στόχο την ανάπτυξη στενότερων φιλικών σχέσεων και δεσμών, πνεύματος αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας και αμοιβαίας υποστήριξης και αγάπης για τη γενέτειρά τους.

Τους παραπάνω σκοπούς, στη διαχρονική της πορεία, η Βοϊακή Εστία πραγματοποιεί με ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις (εκδόσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις, διαλέξεις, ημερίδες, συνέδρια, ετήσιο χορό με παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα από το Βόιο, συνεργασία με άλλους ελληνικούς και ξένους συλλόγους και φορείς), σε όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο Βόιο, στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα 58 χρόνια ζωής και δράσης της (1958-2016) παρουσίασε αξιόλογη δραστηριότητα, που καταξιώθηκε όχι μόνο από το χρόνο, αλλά και από τη σωστή εκτίμηση της ιστορίας, της παράδοσης, του πολιτισμού και την προβολή, αντιμετώπιση και επίλυση σύγχρονων προβλημάτων της περιοχής του Βοΐου. Οι παραδοσιακοί χοροί, τα τραγούδια, οι φορεσιές και η εν γένει κουλτούρα της εν λόγω περιοχής όχι μόνο διασώζονται και αρχειοθετούνται, αλλά αποτελούν ζωντανό θησαυρό για το δέσιμο του χθες με το σήμερα. Η Βοϊακή Εστία, με σεβασμό και ερευνητική διάθεση στα μονοπάτια της παράδοσης, συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη της ιστορίας του Βοΐου, φέρνοντας παράλληλα σε επαφή ανθρώπους είτε καταγόμενους από το Βόιο είτε φίλους της περιοχής.

Από το 1972 εκδίδει ανελλιπώς ανά τρίμηνο το περιοδικό «Βοϊακή Ζωή», με περίπου 1000 συνδρομητές στη Θεσσαλονίκη, στο Βόιο, στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, με περιεχόμενο ιστορικό, λαογραφικό, ενημερωτικό των γεγονότων του Βοΐου και των δράσεων και δραστηριοτήτων του Συλλόγου, των άλλων Συλλόγων της περιοχής και των απανταχού Βοϊωτών. Η «Βοϊακή Ζωή» θεωρείται στο χώρο της Θεσσαλονίκης και γενικά της Μακεδονίας ένα από τα μακροβιότερα περιοδικά, που σηματοδοτεί την πνευματικότητα, καθώς και την πολιτιστική και εθνικοκοινωνική προσφορά του Βοΐου.

Επί 40 και πλέον χρόνια λειτουργεί το χορευτικό της τμήμα, με περισσότερα από 80 μέλη όλων των ηλικιών και με αυθεντικές παραδοσιακές ενδυμασίες. Το χορευτικό τμήμα ερευνά χορούς και τραγούδια της περιοχής του Βοΐου κυρίως, αλλά και διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, τα οποία παρουσιάζει σε παραστάσεις στην ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών (Μεξικό, Ρουμανία, Γερμανία Αυστρία, Αυστραλία, Τουρκία) με διεθνείς διακρίσεις. Στις παραστάσεις του συνοδεύεται πάντα από ορχήστρες της περιοχής του Βοΐου, τις γνωστές ως «χάλκινα» της Δυτικής Μακεδονίας, λόγω των μουσικών οργάνων που τις απαρτίζουν.

Παράλληλα με αυτές τις δράσεις, η Βοϊακή Εστία στοχεύει στην ανάδειξη της περιοχής Βοΐου και στην προσέλκυση νέων ανθρώπων. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για σχέδια διαβίωσης και εργασίας, για πολιτικές ελκυστικότητας ατόμων και οικονομικών δραστηριοτήτων στην ύπαιθρο, που αποσκοπούν να καταστήσουν γνωστές τις δραστηριότητες στην αγροτική περιοχή του Βοΐου, ώστε να διατηρηθεί ο τοπικός πληθυσμός, να αυξηθεί σταδιακά και να γίνει χώρος μικρών επιχειρήσεων, παροχής υπηρεσιών, αναψυχής και ζώνη προστασίας της φύσης.